Til vands, til lands og i luften
Udgivet 04/01/2023

Afisning af store varmepumper til fjernvarme

Projektstatus: Afsluttet
Baggrund

Anvendelsen af store varmepumper til fjernvarmeforsyning er for længst en realitet. Opbygningen af anlæggene og tilhørende styringsalgoritmer har sin oprindelse i køleverdenen. Ved at gå fra at have fokus på kølingsbehovet - ved hjælp af varmeproduktion og afkøling af luften - introduceres behovet for nytænkning. Anlæggene skal nu levere mest i de kolde perioder og behov for afisning af udendørs køleenheder kan ikke nødvendigvis styres på samme måde som en køleapplikation. Der er eksempler på anlæg, som er meget simple i deres opbygning og derfor har potentiale for tilisning. Dette medføre unødvendige afisninger med tilhørende mindre effektiv varmeproduktion, og mindre effekt generelt (periodisk).

Det undersøges om data fra anlæggene suppleret med Iiot-målinger af tilisningstilstanden kan optimere styring af afisning.

Projektdeltagere
Aarhus Maskinmesterskole
Støttet af
Resultater
Temperatur fordelingen over varmevekslerne blev målt gennem to sæsoner. Dataopsamling virkede fint og pegede på problemerne med tidsbaseret afisningscyklus. Desuden kunne vi påpege forskellige styringsmæssige problemstillinger.
Kontakt
Adam Brun
Forretningsudvikler
Kategori
Keywords
magnifiercross